Open Monumentendag 2016

  • 8 september 2016

De Open Monumentendag van gisteren heeft de drie laureaten van de Onroerenderfgoedprijs geen windeieren gelegd. Bezoekers van de drie sites stemden massaal voor de publieksprijs. Wij ontvingen gisteren bijna 1000 stemmen. In totaal gaven ongeveer 10.000 mensen ons hun mening door.

Vandaag is de laatste dag om te stemmen op jouw favoriete laureaat voor de publieksprijs.  Laat ons jouw mening horen vóór middernacht en bezorg het sterkste project de overwinning!  Nog niet overtuigd? Hieronder laten we de drie laureaten zelf aan het woord. Hoe staan ze zelf tegenover hun realisatie? Wat vinden ze sterke kanten? 

De Roma Antwerpen

De Roma: “We zijn zeer verheugd en vereerd dat De Roma geselecteerd is als één van de drie laureaten van de Onroerenderfgoedprijs 2016. En natuurlijk zijn we ook apetrots dat jarenlange inzet op deze manier beloond wordt. Onze droom stoelt op de belangeloze inzet van meer dan vierhonderd vrijwilligers die met een aanstekelijk enthousiasme en de nodige respect voor het gebouw dit majestueuze monument op de Turnhoutsebaan in Borgerhout levend houden. De 88-jarige film- en variétézaal is nog steeds een echte volksschouwburg waar iedereen welkom is. Dit positieve verhaal straalt uit over een district dat het laatste decennium uit een diep dal klimt. Natuurlijk is er nog veel werk aan de winkel in Borgerhout en omstreken. Mobiliteit, verkeersveiligheid, maatschappelijke achterstelling en burgerparticipatie liggen ons nauw aan het hart. We blijven onze verantwoordelijkheid hieromtrent opnemen en voelen ons hierin gesterkt door de vele positieve en ondersteunde reacties.”

 

Fort Duffel Onroerenderfgoedprijs

Het spoorwegfort: “De sterren stonden aanvankelijk niet erg gunstig voor het Fort van Duffel. In 1914 werd dit spoorwegfortje deels opgeblazen, in 1970 deels gesloopt. 2009 betekende een keerpunt. Sindsdien waait er een nieuwe frisse wind door de gangen van het fort. Natuur en cultuur ontmoeten er elkaar: een winnende combinatie voor deze laureaat van de Onroerenderfgoedprijs!”

 

Neanderthalersite Hezerwater Veldwezelt

De neanderthalersite: “Wij zijn bijzonder fier dat Hezerwater is geselecteerd als één van de drie laureaten van de Onroerenderfgoedprijs 2016. Wat onze site zo bijzonder maakt is het feit dat je er kan kennismaken met de oudste bewoningssporen in Vlaanderen, nota bene van de neanderthalers, een groep nomaden die tot op de dag van vandaag de wetenschap en het publiek blijft begeesteren. De sobere maar o zo mooie architectuur, ontworpen om de profielwanden te beschermen, is een technisch hoogstandje. Tijdens een wandeling in een schitterend decor, in een sobere, robuuste maar niet bombastische vormgeving kom je alles te weten over onze verre voorouders. We zorgden voor een speelse manier van tijdsbeleving. Voor ons is dit project een winnaar.”