Geen duotickets meer te winnen

  • 4 oktober 2016

De wedstrijd waarmee je duotickets kon winnen voor de prijsuitreiking is officieel afgesloten. Vierhonderd personen lieten ons hun mailadres na. De gelukkige winnaars zijn op de hoogte gebracht. Zij worden vrijdag 7 oktober verwacht in de Sint-Pietersabdij in Gent, samen met onder meer de drie laureaten.

De Sint-Pietersabdij, in beheer van de vzw Historische Huizen, is een van de historische topsites in Gent. Op deze charmante locatie ontvangen wij nu vrijdag alle genodigden voor de uitreiking van de eerste Onroerenderfgoedprijs.

De geschiedenis van de Sint-Pietersabdij start bij de stichting in de zevende eeuw door de Aquitaniër Amandus. De abdij wordt op korte tijd bijzonder machtig. De gebouwen getuigen van de verschillende bloei- en wederopbouwperiodes. Stijltechnisch vind je er romaanse, gotische, renaissance en voornamelijk barokelementen in terug. Het gebouwencomplex wordt gedomineerd door de imposante abdijkerk, die vanaf 1629 in pure barokstijl opgetrokken werd.

In 1810 komen de kloostergebouwen in handen van de stad Gent. Er wordt een kazerne ondergebracht in het oostelijke complex, terwijl het westelijke complex plaats moet maken voor een marsveld, het huidige Sint-Pietersplein. Rond 1950 verlaten de militairen de voormalige kloostergebouwen en beslist de stad om de Sint-Pietersabdij te restaureren en een culturele functie te geven. Vanaf dan vinden er in het gebouw bijna onophoudelijk restauratiewerken plaats, met elk decennium wel een nieuwe oplevering.

De prijsuitreiking wordt georganiseerd in de kapittelzaal. Hier lazen de kloosterlingen elke morgen een van de 73 kapittels uit de regel van Benedictus voor. Anno 2016 is de zaal uiteraard voorzien van alle modern comfort.