Erfgoeddiner à la Cauderlier - ticketverkoop gestart

  • 17 juli 2017

Op vrijdagavond 6 oktober maken we in de Roma in Antwerpen de winnaar van de Onroerenderfgoedprijs 2017 bekend. We kaderen de uitreiking in als een negentiende eeuws erfgoeddiner. Ticket zijn betalend. Plaatsen zijn beperkt. 

De Onroerenderfgoedprijs staat dit jaar in het teken van verborgen parels: erfgoed dat niet publiek toegankelijk is. De drie laureaten van de prijs zijn: het kasteel Boterberg in Kalmthout, de architectenwoning van Marc Dessauvage in Loppem en de donjon van het kasteel van Nevele. De geselecteerde projecten inspireren door hun vernieuwend concept, maatschappelijke relevantie en lokale verankering.

De majestueuze zaal van de Roma, de winnaar van vorig jaar, zal het decor zijn van de uitreiking. Het wordt een feestelijke avond in een culinair kleedje met een Erfgoeddiner à la Cauderlier. Philippe Edouard Cauderlier (geboren in 1812 in Antwerpen) stoorde zich aan de overdaad van de Franse keuken en bracht in 1861 het boek L’Economie Culinaire uit, vertaald als Het Spaarzame Keukenboek. Het was een van de eerste moderne kookboeken in het Nederlandse taalgebied. Maar het werd vooral een bestseller omdat de focus op huishoudelijk gebruik lag. Ook de aandacht voor lokale en verse producten was nieuw.

Chef-kok Wouter Keersmaekers van het sterrenrestaurant De Schone Van Boskoop, koos uit zijn 1914-uitgave van Het Spaarzame Keukenboek enkele seizoensgebonden gerechten en stelde een heerlijk menu samen. Onder zijn supervisie bereidt het zevende specialisatiejaar Banketaannemer Traiteur van het PIVA de gerechten. Reserveer snel je plekje aan de feestdis, want het aantal plaatsen is beperkt.

Tussen de verschillende gangen stellen de drie laureaten zich voor aan het publiek. Jan De Smet, Lien Van de Kelder en Sjang Coenen zorgen voor een aangepast muzikaal intermezzo en ceremoniemeester van dienst is Warre Borgmans.

Links