De publieksprijs 2018

Op deze pagina kom je meer te weten over de drie laureaten van de Onroerenderfgoedprijs. Een van hen wordt de winnaar van de Onroerenderfgoedprijs 2018. Elke laureaat maakt bovendien kans op een publieksprijs. Je kon je stem hiervoor uitbrengen tot en met zondag 9 september 2018, Open Monumentendag. 

De winnaar van de Onroerenderfgoedprijs en van de publieksprijs worden bekend gemaakt op een prijsuitreiking op vrijdag 5 oktober 2018. 

De schoenfabriek Eperon d'Or

Eperon d’Or in Izegem is een rijk gedecoreerd industrieel pand dat getuigt van de economische geschiedenis van deze stad. De voormalige schoenfabriek herbergt nu onder meer het schoenen- en borstelmuseum. De details in exterieur en interieur zijn nauwkeurig opgeknapt, op basis van een uitgebreid vooronderzoek. Zowel op de bovenverdieping als beneden zijn er nieuwbouwvolumes geïntegreerd. Ze vormen een elegante hedendaagse aanvulling op de bestaande historische structuren en maken van dit gebouw een multifunctioneel geheel. Meer informatie: https://eperondor.be. Je kan Eperon d'Or bezoeken op Open Monumentendag

De Heilige Geestsite

 

In Mechelen kan je opnieuw van (poppen)theater genieten op de Heilige Geestsite onder de Sint-Romboutstoren. Het historische deel van het gebouw is aangevuld met een nieuwbouwvolume dat conceptueel en vormelijk een meerwaarde vormt. Er zijn twee theaterzalen, een repetitieruimte en een café in ondergebracht. De meest kwetsbare gedeeltes van het gebouw hebben hierdoor ruimte om opnieuw te schitteren. Door een verbinding te voorzien met het cultuurplein achter de site is er een bijzondere dynamiek gecreëerd tussen het erfgoed en de stad, waardoor de hele buurt opleeft. Meer informatie: https://www.demaan.be/nl/historiek-en-gebouw. Dit monument neemt ook deel aan Open Monumentendag.  

Belevingscentrum Het Moment

 

In Scherpenheuvel-Zichem bestaat er een bijzonder grote samenhang tussen het erfgoed en zijn omgeving. Om de druk bezochte abdij van Averbode beter te beheren, werd jaren geleden een masterplan uitgewerkt. Belevingsscentrum Het Moment is een van de sluitstukken van dat plan. Bezoekersstromen worden langs de buitenkant van de abdijmuren naar het nieuwe centrum geleid. Daar bevindt zich een abdij- en boekenwinkel, een huisbrouwerij, een kaasrijperij, een bakkerij en een brasserie. Het geheel fungeert als een toegangspoort om het omliggende gebied De Merode te ontdekken. De restauratie is subtiel en laat het erfgoed spreken. Meer informatie: http://averbodemoment.be. Bezoek deze erfgoedsite op Open Monumentendag