Atelier Allerhanden krijgt een eervolle vermelding

  • 13 oktober 2017

De prijsuitreiking van de Onroerenderfgoedprijs 2017 had een verrassing in petto. De jury beloonde de uitvoerders van een bijzonder restauratieproject in Diest met een eervolle vermelding: Atelier Allerhanden. 

 

Atelier Allerhanden ontving de eervolle vermelding voor hun werk aan een beschermd herenhuis in Diest. Dit klassieke gebouw uit 1876 werd geen laureaat van de Onroerenderfgoedprijs 2017. Toch zag de jury de merites van dit project, en vooral van de betrokken aannemers. Dankzij hun visie, vakmanschap en doorzettingsvermogen konden zij een prachtig eindresultaat neerzetten.

Het beschermde gebouw in het centrum van Diest was op het moment van aankoop in slechte staat. Huiszwam had zich meester gemaakt van het houtwerk. Het decoratieve, neoclassicistisch stucwerk op de plafonds was zwaar beschadigd. Het atelier verving alle balken en vloeren. Het herstelde de kalkbespleistering op de traditionele manier. Gereconstrueerde sierboorden en rozetten kwamen opnieuw te hangen waar ze hoorden. Dat was alles behalve een gemakkelijke opdracht. 

Op geen enkel moment hebben de aannemers van Atelier Allerhanden zich opgesteld als klassieke aannemers. Ze hebben het aangedurfd om met de restauratie te starten, ook al was het niet duidelijk of de structuur nog te redden was. In plaats van zich te richten op de geijkte restauratiemethoden zijn ze zelf op zoek gegaan naar verloren kennis over authentieke materialen en het herstel daarvan. Daarbij hebben ze niet alleen hun eigen grenzen verlegd, maar ook die van alle ambachtslui die met hen samenwerken. Voortdurend hebben ze creatief nagedacht over de haalbaarheid en de degelijkheid van de voorgestelde oplossingen. Met een uitzonderlijke werklust hebben ze de tijd genomen om het erfgoed op een vakkundige manier af te werken, zonder overhaaste beslissingen. Daarin hebben ze een enorm engagement getoond, naar het erfgoed en naar elkaar toe.

DE JURY: “Atelier Allerhanden draagt vakmanschap duidelijk hoog in het vaandel. Hun aanpak getuigt van moed, visie, doorzettingsvermogen en een groot respect voor het betrokken erfgoed.”