De publieksprijs

Op deze pagina kom je meer te weten over de drie laureaten van de Onroerenderfgoedprijs. Een van hen wordt de winnaar van de Onroerenderfgoedprijs 2017. Elke laureaat maakt bovendien kans op een publieksprijs.

Wie heeft volgens jou het sterkste project? Laat het ons weten en breng jouw stem uit. We blijven stemmen tellen tot en met maandag 11 september 2017. 

Kalmthout Kasteel Boterberg

Het kasteel Boterberg in Kalmthout

Kasteel Boterberg in Kalmthout kent een lange geschiedenis die begint in 1846. Op dat moment koopt ene Paul Moons 120 ha bossen en heide. Bijna dertig jaar later richten zijn kinderen er een kasteeltje op in neo-Vlaamse renaissancestijl met een aantal bijgebouwen. Een van de volgende eigenaars, de Antwerpse bankier Hector Carlier, laat het kasteel begin twintigste eeuw grondig uitbreiden en herinrichten. De nieuwe en vernieuwde buitengevels, de dak- en torenpartijen krijgen uitgesproken tudorkenmerken mee.

In 2007 sterft de laatste dochter Carlier. Het domein vervalt en trekt de aandacht van een Antwerpse projectontwikkelaar. Hij wil zelf een van de bijgebouwen betrekken en weet zeven andere families te overtuigen om mee te stappen in een cohousingsproject met gedeeld eigenaarschap. Na uitgebreid overleg worden in de bijgebouwen woningen gerealiseerd en in het kasteel een loft, twee gastenkamers, enkele kantoren en een aantal gemeenschappelijke ruimtes.

Het kasteel kreeg een passende gediversifieerde bestemming, met oog voor de erfgoedwaarden van  het gebouw. De stallingen en bijgebouwen werden met respect, maar ook met zin voor vernieuwing aangepakt. De sociale cohesie tussen de bewoners en de ecologische toepassingen onderlijnen deze aanpak. Ook het domein rond het kasteel kreeg daarbij voldoende aandacht. Momenteel maken de eigenaars een landschapsbeheerplan op voor de buitenruimte. De hele site maakt deel uit van de ankerplaats ‘Kalmthoutse Heide’. Het kasteel, de zichtas achteraan, de vijvers en de boomgaard maken bovendien deel uit van het beschermd landschap ‘Kalmthoutse Heide’.

Loppem Architectenwoning Dessauvage

De architectenwoning van Marc Dessauvage in Loppem

Deze villa is een architecturale parel van het modernisme, gebouwd voor en door architect Marc Dessauvage in 1978-1980. Het was zijn eigen woning; als het ware een zuivere vertaling van zijn ideeën. Dessauvage woonde er niet lang. Hij overleed in 1984, vier jaar na de voltooiing van het huis.

De woning Dessauvage werd in 2008 beschermd omwille van zijn artistieke, historische en sociaal-culturele waarden. Heel typisch is de strakke geometrie van het gebouw, die is bepaald door een symmetrisch uitgewerkt rooster van vierkanten rond een centraal trappenhuis. In de buitenruimte zijn geometrische paden en vijvers aangelegd. Al deze kenmerken zijn typisch voor alle ‘palladiaanse’ woningen die Dessauvage vanaf ongeveer 1965 ontwierp.

In april 2015 koopt een jong koppel de villa. De woning staat op dat moment bijna tien jaar leeg. De eigenaars zijn er op twee jaar tijd in geslaagd om van een ruïne opnieuw een thuis te maken. In alles bleven ze trouw aan de visie en filosofie van het oorspronkelijke ontwerp. Met een aantal vernieuwende ingrepen brachten zij dit pand op het vlak van energiewaarden binnen in de 21ste eeuw. De tuin, die ook een belangrijk onderdeel uitmaakt van het concept, werd in ere hersteld. De binnenruimte behield zijn ruwe karakter.

Afbeelding: copyright Jan Verlinde

Nevele

De donjon van het kasteel van Nevele

Het huidige kasteel van Nevele werd in de 19de eeuw gebouwd in empirestijl. Vanaf 1855 gebruikten de zusters van St.Vincentius a Paulo het gebouw als klooster. In 1983 kocht de familie Schelstraete het kasteel. Ze gingen er zelf wonen en bouwden een gedeelte om voor verhuur. In 2011 vatten zij het plan op om de achterbouw te vernieuwen.

Bij de start van de werken in 2013 stootte de familie op een verrassing. De muren van dit gedeelte bleken terug te gaan tot de middeleeuwen. Ze behoorden tot een oude woontoren. Deze donjon werd mogelijk gebouwd in de 11de eeuw. Toen werd een "viercante torre ghemetst van blauwe schorre" op een omwalde motte. Het mottekasteel werd gesloopt in 1488. De toren bleef bestaan. Hij werd opgenomen in de 16de/17de eeuws versie van het kasteel en nadien in het 19de eeuwse kasteel. 

De eigenaars speelden onmiddellijk in op de ‘vondst’ van de donjon. Toen aan het licht kwam dat de muren een geschiedenis hebben die teruggaat tot de 11de eeuw, lieten zij een uitgebreid bouwhistorisch onderzoek uitvoeren. Van de oude muren maakten ze vervolgens de blikvanger van de hele restauratie. De bouwgeschiedenis van het gebouw bleef afleesbaar, zonder dat aan comfort is ingeboet. Het project krijgt weerklank zowel lokaal als in wetenschappelijke kringen. 

Stem hier voor de publieksprijs

Bezorg jouw favoriete laureaat de overwinning.

Win een duoticket voor de prijsuitreiking

De winnaars van de Onroerenderfgoedprijs 2017 en van de publieksprijs worden bekend gemaakt op een prijsuitreiking op 6 oktober 2017. We organiseren deze prijsuitreiking in de majestueuze zaal van De Roma, de winnaar van vorig jaar. Het wordt niet zomaar een evenement! Bereid je voor op een erfgoeddiner in de stijl van de 19de eeuw. Wil je kans maken op een gratis duoticket? Laat ons dan je emailadres na.

Label Onroerenderfgoedprijs 2017 bis